top of page

ACIL DURUM YANGIN TAHLIYE PLANI

  • Yazarın fotoğrafı: izisggurup
    izisggurup
  • 9 Eyl 2023
  • 4 dakikada okunur

Bir ACIL DURUM YANGIN TAHLIYE PLANI na mı ihtiyacınız var?

O halde doğru yerdesiniz.

Bizimle iletişim bilgilerimiz üzerinden iletişime geçebilir yada fiyat teklifi isteyebilirsiniz.


ACIL DURUM YANGIN TAHLIYE PLANI


İşyerlerinde acil durum ve kat tahliye planları çalışan ve ziyaretçilerin bilgilendirilme esasına uygun olarak düzenlenmiş olması önemlidir.  Tahliye planları acil durum kaçış yerlerini ve envanterleri göstermektedir. Yapılan risk analizleri ile acil durum ve yangın tahliye kat planlarının örtüşmesi zorunludur. Kat planları üzerine genel acil durdurma butonları bulunması gereklidir. Bu butonlar gaz kesme ya da elektrik kesme gibi özel durumlarda kullanılması gerekmektedir. Toplantı salonlarının da yer aldığı alanlar içerisinde ‘Güvenlik Bilgilendirme Videosu’ bulunmalıdır. Tahliye kat planları, giriş ve çıkışlar, katlar üzerinde ulaşım noktalarına ve iş yerlerine gerekli sayı da asılması gereklidir. Ofis ya da büro gibi iş yerlerinde oda tipi tahliye kat planının bulunması gerekmektedir. Çok geniş olan iş yerlerinde, yönetmenliğe uygun olan 2. Bir kaçışa sahip olmaları durumunda da kısmi tahliye kat planlarının hazırlanması gerekmektedir. Toplu iş yerleri merkezlerinde ve AVM gibi alanlarda Acil durum ve yangın tahliye kat planlarının bulundurulması esastır. Çoklu olarak yapılan kaçış planları, merdivenler ve toplanma yerleri gibi alanların numaralandırılması gerekmektedir. Bu numaralandırılan yerlerin acil durum plan dosyası ile de örtüşmüş olması oldukça önemlidir.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Kat Planları

İşyerlerinde acil durum kat tahliye planları çalışan ve ziyaretçilerin bilgilendirilme esasına uygun olarak düzenlenmiş olması önemlidir.








  • Acil durum kat tahliye planları acil durum kaçış yerlerini ve envanterleri göstermektedir.

  • Yapılan risk analizleri ile acil durum ve yangın tahliye kat planlarının örtüşmesi zorunludur.

  • Kat planları üzerine genel acil durdurma butonları bulunması gereklidir. Bu butonlar gaz kesme ya da elektrik kesme gibi özel durumlarda kullanılması gerekmektedir.

  • Toplantı salonlarının da yer aldığı alanlar içerisinde ‘Güvenlik Bilgilendirme Videosu’ bulunmalıdır.

  • Tahliye kat planları, giriş ve çıkışlar, katlar üzerinde ulaşım noktalarına ve iş yerlerine gerekli sayı da asılması gereklidir.

  • Ofis ya da büro gibi iş yerlerinde oda tipi tahliye kat planının bulunması gerekmektedir.

  • Çok geniş olan iş yerlerinde, yönetmenliğe uygun olan 2. Bir kaçışa sahip olmaları durumunda da kısmi tahliye kat planlarının hazırlanması gerekmektedir.

  • Toplu iş yerleri merkezlerinde ve AVM gibi alanlarda Acil durum ve yangın tahliye kat planlarının bulundurulması esastır.

  • Çoklu olarak yapılan kaçış planları, merdivenler ve toplanma yerleri gibi alanların numaralandırılması gerekmektedir. Bu numaralandırılan yerlerin acil durum plan dosyası ile de örtüşmüş olması oldukça önemlidir.


İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğine göre; acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapmak ve acil durum planlarını hazırlamak işverenin görevidir. Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.

Yangın tahliye planı kim çizer?


İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğine göre; acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapmak ve acil durum planlarını hazırlamak işverenin görevidir. Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.


Herhangi bir acil durumda; güvenli alanlara ulaşmanızı sağlayan kapılara acil çıkış kapıları, bu kapılara sizi yönlendiren tüm çıkışlara acil çıkış yolları denmektedir.


Bununla birlikte, olası bir yangın durumunda müdahale için gerekli söndürücülerin yerlerini ve ilkyardım ekipmanlarının bulunduğu alanların da gösterildiği planlar ise acil durum tahliye planları/krokileri olarak adlandırılır.

Bu tahliye planları veya krokiler, işveren vekilince hazırlanan acil durum planında yer almakla birlikte tüm personelin görebileceği alanlara asılmalı ve personel planlar hakkında bilgilendirilmelidir. Çok katlı ve/veya birden fazla acil çıkışı olan işyerlerinde her acil çıkış noktası tek tek işlenmelidir. .

18.06.2013 tarihli 28681 sayılı İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereğince tahliye planlarında bulunması gereken temel unsurlar şu şekildedir;

  • Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.

  • İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.

  • Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı.

  • Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.

  • İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.

Bu planların oluşturulmasında ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş sağlığı ve güvenliği danışmanlık şirketleri, paket programlar, mimarlık ofisleri vb. kuruluşlardan hizmet alabilirsiniz. Acil durum tahliye planınıza bakın ve en yakın acil çıkışa en kısa sürede güvenli ulaşın.


Acil durum planı kapsamında hazırlanan tahliye planı, işyeri bina ve eklentilerinin giriş ve çıkışları ile katlarda, çalışanların görüş seviyesine uygun yükseklikte ve görünür bir şekilde asılır.

Afet Sonrası ve Tahliye- Afet sonrası yapılması gereken ilk şey kendi güvenliğinizi sağlamaktır. Kendi güvenliğinizden sonra çevrenizdekilerin güvenliği sağlanmalıdır. Afet sonrasında bulunulan binadan güvenli bir şekilde dışarı çıkılmalıdır ve güvenli bir bölgeye ulaşılmalıdır.

Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.

  • Acil durumların belirlenmesi,

  • Önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması,

  • Görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi,

  • Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması,

  • Dokümantasyon,

  • Tatbikat,

  • Acil durum planının yenilenmesi.

Binalarda yangın hakkında yönetmelik Yangın tahliye projesi: Mimari proje üzerinde, kaçış yollarının, yangın merdivenlerinin, acil durum asansörlerinin, yangın dolaplarının, itfaiye su verme ve alma ağızlarının ve yangın pompalarının yerlerinin renkli olarak işaretlendiği projedir.


Afet Sonrası ve Tahliye- Afet sonrası yapılması gereken ilk şey kendi güvenliğinizi sağlamaktır. Kendi güvenliğinizden sonra çevrenizdekilerin güvenliği sağlanmalıdır. Afet sonrasında bulunulan binadan güvenli bir şekilde dışarı çıkılmalıdır ve güvenli bir bölgeye ulaşılmalıdır.

Tahliye planına okul ile ilgili adres, bina kullanım saatleri, derslik ve laboratuvar sayıları, çalışan- öğrenci sayıları bina krokisi, öğrenci toplanma yeri belirtilmelidir. Ayrıca toplanma yerine acil durum toplanma yeri tabelası konulup bu konum öğrencilere anlatılmalıdır.


Tahliye Tatbikatı Nedir? Tahliye tatbikatı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyerlerinde yılda en az 1 kez yapılması zorunlu olan, acil durum eylem planlarının uygulanabilirliğini test etmek açısından hayati düzeyde öneme sahip çalışmalardır.

Hasar, yangın/duman durumunda; şayet, hasar, yangın veya duman, tüm ünitenin/servisin bulunduğu katla sınırlı ise hastalar, yakınları ve personel öncelikle yatay çıkış kullanılarak karşı bölüme taşınır.

Hazırlanan acil durum planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için işyerlerinde Yılda En Az Bir Defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılır.

Hazırlıklar bölümünden sonra tatbikatın diğer aşamaları yer alır. Bunlar; tatbikatı yönetme biçimi, komutası, provaları, icra edilmesi, son değerlendirme ve raporlama şeklinde düzenlenmiştir. Bu yazı ile tatbikat planlama ve icra etme sürecinde olanlara kolaylık sağlanması amaçlanmıştır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında Madde 129 da ''Binada senede en az 1 kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır''.diye belirtilmektedir.

Olumsuz ve beklenmeyen olaylarla karşılaşmadan önce olay sırasında yapılacak faaliyetlerin deneme ve pratik amaçlı uygulanmasına tatbikat adı verilir. Olumsuz ve beklenmeyen olay olarak her türlü acil durum olayı düşünülebilir.

Tatbikat ; bir başka ifade ile olumsuz ve beklenmeyen olaylarla karşılaşmadan önce olay sırasında yapılacak faaliyetlerin deneme ve pratik amaçlı uygulanmasıdır. Olumsuz ve beklenmeyen olay olarak her türlü acil durum olayı düşünülebilir.

4 katı aşmayan ve bireysel oturma amaçlı kullanılan binalarda yangın merdiveni bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak, binanın yüksekliği 21.50 metreden yüksek 30.50 metreden alçaksa, o binada yangın merdiveni bulunması yasal bir zorunluluktur


tahliye plani, acil durum plani, yangin tahliye plani ,acil durum plani cizimi, tahliye kat plani, kat plani, tahliye planinda neler olmali, acil durum ytahliye palanlari, tahliye plani ornegi, acil durun palani ornegi, yangin tahliye plani ornegi, is yeri tahliye plani, fabrika tahliye plani okul tahliye plani, bina tahliye plani, acil durum, tahliye, yangin, kroki, kat plani cizimi





bottom of page