İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?
- izisggurup
- 8 Oca 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 15 Ara 2024
İş hayatını sürdürebilmek için gerekli kaynakların sağlanması ve verimli bir çalışma yapılabilmesi için sağlık koşullarının karşılanması önemlidir. Bu koşullar gerek iş başında gerekse işe devam ettiğiniz sürece boyunca geçerlidir. Bunun için doğru yerde doğru zamanda pratik olarak sağlık kontrolü yaptırmanız gerekmektedir. Eğer bir kurumda veya firmada işe başlıyorsanız kontrol yaptırmanız gerekir. Bu kontrol neticesinde sağlık durumunuz netleşebilir. Böylece sağlık durumunuzun işe başlamak için yeterli olup olmadığı netleşir. Kontrol sonucunda işe verimli çalışmak için ortaya çıkan evrak, işe giriş sağlık raporu olarak nitelenmektedir. Bugün birçok firma, çalışanlardan işe başlayabilmeleri için rapor talep etmektedir. Raporu belli kurallar çerçevesinde belli noktalardan temin etmeniz gerekmektedir. Raporun nasıl ve nereden alınacağına dair gerekli belgeleri bu yazıda bulabilirsiniz.
İşe giriş raporu almak için öncelikle Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince kapsamda yer almanız gerekmektedir. Kanuna göre raporu olmanız gereken durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Herhangi bir firmada ilk defa işe başlamanız durumunda,
Uzun veya kısa süredir çalışma devam ettiğiniz işyerinden ayrılarak başka bir kurumda işe başlamanız gerektiğinde,
İş yerinde oluşan kaza, meslekten kaynaklanan hastalık veya rutin bir hastalık durumunda işten ayrılıp iyileşme süreci sonrası iş yerinden talep edildiğinde,
Bakanlık tarafından çalışmaya devam ettiğiniz sırada rapor düzenlemeniz talep edildiğinde yeniden sağlık testine girerek rapora ulaşmanız gerekir.
Bu rapor sayesinde yapacağınız iş için sağlık açısından engel teşkil eden durum olup olmadığı ortaya çıkar. İşe giriş sağlık raporu nasıl alınır noktasında şartları zorunlu olarak karşılayarak süreci kusursuz olarak işletmeyi sağlayabilirsiniz. Bu nitelikleri karşılıyorsanız işyerinizdeki sürekli temas halinde kalarak rapor almaya adım atmalısınız. Raporu size vermekle görevli işyeri hekimidir. Bunun yanı sıra devlet hastanelerinde çalışan kimi dal doktorları ve aile hekimi de rapor düzenleyebilmektedir. Bu çeşitlilik içerisinde raporu nasıl alacağınız konusunda çalışacağınız firmanın stratejisi temel belirleyicidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde her firma, iş deneyimi sırasında çalışanları için temel gereklilikleri yerine getirmesi gerekir. Bunlar arasında temel durumlardan birini rapor oluşturur. İş yerlerinin rapor için izleyebilecekleri yol epeyce çeşitlidir. Bu yollardan ilkini, temel olarak bu işlemi gerçekleştirmeyi kendine iş edinen aile hekimi oluşturur. Firmalar kanun doğrultusunda hareket etmek için işyerlerinde hekim bulundurabilir. Görevi iş yerinde bulunup, çalışanların hastalık durumlarını kontrol ederek işe girip girmeyeceğine dair bilgi vermek olan bu hekimler, firmayla özdeşleşir. İş yeri hekimi, sağlıklı deneyimi çoğu zaman için kolaylaştırsa da kanun gereğince firmaların iş hekimi bulundurma zorunlukları yoktur. Bu noktada firmaların dışarıdan hekim desteği almaları mümkündür. İşe giriş sağlık raporu nereden alınır noktasında firmaların başvurabilecekleri yollardan birisini OSGB oluşturur. Ortak Sağlık ve Güvenliği Birliği, kanun çerçevesinde işyerinde sağlık ve güvenlik alanlarında çalışmayı kendine iş edinmiş hekimleri ve uzmanları bünyesinde barındırır. OSGB şirketlerinde yer alan işyeri hekimleri, raporu düzenlemek için doğrudan yetkiye sahiptirler. Firmalar sağlık raporunun gerekli olduğu durumlarda yakın konumda yer alan bu birimlerle iletişime geçerek çalışanları için sağlık taraması talep ederler. Talep sonrası OSGB tarafından firma işlemlerini halletmek için yetkili iş hekimi desteği sağlanır. Gerek şirket bünyesindeki gerekse OSGB desteğiyle harekete geçen işyeri hekiminin düzenlediği sağlık raporunu kanun gereğince işveren karşılamak zorundadır. Rapor için gerekli tetkiklerden geçen çalışan adaylarının rapor için ek bir ödeme yapmasına gerek kalmaz. Firmanın yönlendirdiği doğrultuda hareket etmeleri yeterlidir. Kanun çerçevesinde raporun verilmesi sonucunda işe giriş için diğer adımlara geçebilirsiniz. İşin tehlike boyutuna göre sağlık durumunuz elverişli olmaması durumunda ise başvurduğunuz yasal olarak başlayabilmeniz mümkün olmamaktadır.
İşe giriş raporu düzenlemek için kanun çerçevesinde asil görevli aile hekimidir. Bunların dışındaki hekimleri rapor düzenlemek için gereklilikleri yoktur. Bunun yanı sıra işverenlerin tercihine bağlı olarak kimi aile hekimi sözleşmesi imzalayan hekimler de rapor düzenleyebilmektedirler. İşe giriş sağlık raporu aile hekimi bu seçeneklerden birisini oluşturmaktadır. Aile hekimlerinin rapor düzenleyebilmesi için 2 yol vardır. Bunlardan birisi iş hekimliği sertifikası alarak herhangi bir sınır olmadan işyeri hekiminin görevlerini birebir yerine getirebilmeleridir. Bir diğer yol ise sertifika olmaması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda hekimlerin işin risk durumuna ve iş yerindeki çalışan sayısına göre hizmet verebilmektedirler. Duruma göre genellikle çalışan sayısı 50’yi geçmeyen ve çalışma konusunda karar vermekte zorlanılmayacak riskli ortamlarda rapor düzenleyebilirler. Bu durumda hekimin kendi işi için ayırdığı vaktin dışında rapor düzenleyebildiği bilgisi atlanmayarak işverenin hareket etmesi ve işlemi yasal güvence altına alması önemlidir. Aile hekimlerinin yanı sıra devlet veya kamu hekimleri olarak adlandırılan hekimler de sözleşmeyle rapor düzenleyebilmektedirler. İşe giriş sağlık raporu özel hastane hekimleri tarafından ise gerçekleştirilemez. Bu yolla düzenlenen raporun geçerliliği mümkün değildir. Bu kurallar doğrultusunda hareket ederek firma iş yeri hekimi, İZ İSG ve kamu doktoru seçenekleri arasından firma stratejisi doğrultusunda sağlık raporuna erişebilirsiniz.