top of page

Müşavir

  • Yazarın fotoğrafı: izisggurup
    izisggurup
  • 13 Şub
  • 2 dakikada okunur

Müşavir Nedir?, Nasıl Olunur?    “Müşavir ne demek?” sorusu kuruluş ya da örgütlerin işleyiş ve faaliyetlerini denetleyerek çözüm öneren kişi şeklinde açıklanabilir. Mali müşavir, hukuk müşaviri, gümrük müşaviri gibi farklı alt dallar ile meslek haline gelir. Müşavir çalıştığı sektöre ve üstlendiği görevlere göre farklı isimler alabilir. Bu nedenle “Müşavir kime denir?” sorusuna farklı sektörler göz önüne alınarak cevap verilmelidir.

Müşavir Nedir?, Nasıl Olunur?


“Müşavir ne demek?” sorusu kuruluş ya da örgütlerin işleyiş ve faaliyetlerini denetleyerek çözüm öneren kişi şeklinde açıklanabilir. Mali müşavir, hukuk müşaviri, gümrük müşaviri gibi farklı alt dallar ile meslek haline gelir. Müşavir çalıştığı sektöre ve üstlendiği görevlere göre farklı isimler alabilir. Bu nedenle “Müşavir kime denir?” sorusuna farklı sektörler göz önüne alınarak cevap verilmelidir.

Müşavir Kimdir?

“Müşavir nedir?” sorusuna yanıt olarak kısaca kuruluş ve örgütleri optimize eden kişi şeklinde yanıt verilir. Kuruluş ve örgütlerin hedefi, kurulma amacı, yasal yükümlülükleri gibi farklı konuları göz önünde bulundurarak faaliyetlerini inceler. Hatalı uygulamaları tespit ederek yeni çözüm önerileri sunar ya da iş süreçlerinde iyileştirme için çalışır.

Hukuk müşaviri yasal düzenlemeler ve anayasaya bağlı çözümler sunar. Mali müşavir muhasebe işlemlerini hukuka uygun olarak yapmak için önerilerde bulunur. Gümrük müşaviri ithalat ve ihracat yapan firmaların gümrükten sorunsuz mal geçirmesi için belgeleri hazırlayarak yasalara göre tavsiye verir.

Müşavir Ne İş Yapar?

“Müşavir nerede çalışır?” sorusuna kısaca kurum ve kuruluşlar şeklinde yanıt vermek mümkün olsa da detaylı olarak hukuk büroları, muhasebe büroları, şirketler gibi farklı yanıtlar vermek mümkündür. Müşavirler danışmanlık hizmetini kendi bürolarında bireysel anlaşmalar yaparak da sunabilir.

“Müşavir ne iş yapar?” sorusuna şu yanıtlar verilir:

  • Finans, gümrük ya da hukuk gibi farklı uzmanlık alanlarında bağlı olduğu kuruluşu denetler.

  • Hatalı uygulamaları tespit eder, düzeltilmesi için çözüm önerilerinde bulunur.

  • Uzmanlık alanına uygun olarak yürütülen faaliyetlerde resmi evrak ve belgeleri hazırlar.

Müşavir Nasıl Olunur?

Müşavir, sorumlulukları uzmanlık alanına göre değiştiği için öncelikle kişinin lisans ya da önlisans eğitimi alması gerekir. Muhasebe, hukuk, ekonomi, finans gibi farklı alanlardan mezun olan adaylar deneyim kazandıktan sonra müşavirlik sınavları ile seviyelerini yükseltebilir. “Müşavir nasıl olunur?” sorusuna uzmanlık alanına sahip kişinin müşavirlik sertifikası alması şeklinde de yanıt verilir.

Müşavir Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Müşavirlik türüne göre işverenlerin adaylarda aradığı özellikler, istenen resmi belgeler değişebilir. Genel olarak müşavir olmak için gerekenler şunlardır:

  • Bir alanda uzman olmak ve bunu diploma, deneyim ile belgelendirmek,

  • Müşavirlik yapmak için anayasa, yönetmelikler ve mevzuatlara hakim olmak,

  • Mesleğe göre açılan müşavirlik sınavına katılmak ve resmi koşulları sağlamak.

Müşavir Çalışma Koşulları Nasıldır?

Müşavir olarak çalışan kişiler bir ya da birden fazla şirkete hizmet verebilir. Bağlı olduğu büroda ya da şirket bünyesinde istihdam edilir. Müşavir olmak için gereken şartlar sağlanırsa adaylar kendi bürosunu da açabilir. Genellikle ofis çalışanı olduğu için uzun saatler boyunca dosyalarla uğraşır ve bilgisayar başında oturur.

bottom of page