top of page

Maden Mühendisi

  • Yazarın fotoğrafı: iz
    iz
  • 9 Şub
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 Şub


Maden Mühendisi Nedir?, Nasıl Olunur?    Yer altı kaynaklarının aranması, çıkarılması ve kullanıma sunulmasında görev alan maden mühendisi nedir? Maden mühendisi maden arama sahalarında fizibilite çalışması yapan, ekiplerin güvenliğinden sorumlu olan ve cevher yataklarında işin önemli bir kısmını üstlenen meslek sahibidir.

Maden Mühendisi Nedir?, Nasıl Olunur?


Yer altı kaynaklarının aranması, çıkarılması ve kullanıma sunulmasında görev alan maden mühendisi nedir? Maden mühendisi maden arama sahalarında fizibilite çalışması yapan, ekiplerin güvenliğinden sorumlu olan ve cevher yataklarında işin önemli bir kısmını üstlenen meslek sahibidir. “Maden mühendisi ne demek?” sorusuna kısaca yeraltı ve yerüstü kaynaklarının çıkarılması aşamalarında sorumluluk alan kişi olarak yanıt verilebilir.

Maden Mühendisi Kimdir?

Metal cevherleri, endüstriyel hammaddeler ve kömür gibi yeraltı kaynaklarının araştırılması ve insanlığın faydası için uygun koşullarda çıkarılmasına madencilik denir. Bu aşamalarda görev alan “Maden mühendisi kime denir? sorusu mesleği seçmek isteyenlerin aklına takılır.

Bir maden ocağındaki cevher türüne ve kayaç yapısına uygun olarak teknikleri belirleyen, numuneleri alan ve projeyi yürüten yetkili kişi maden mühendisidir. Maden teknikeri desteğini alarak ekibiyle birlikte projenin güvenli, sorunsuz ve belirtilen zamanda teslim edilmesi için çalışır.

Maden Mühendisi Ne İş Yapar?

Maden mühendisi sorumlulukları arasında birçok farklı görev bulunur. Doğal kaynakların üretimi, kazısı, havalandırılması, nakledilmesi, artırılması, yapı tasarımları ve planlaması süreçlerini yönetir. Maden ocaklarında maden mühendisi ne iş yapar?

  • Kazısı yapılan sahada bulunan kayaç, metal ve fosil yakıt madenlerinin türlerini ayrıştırır.

  • Maden sahalarının fizibilitesini yaparak proje çıkarmak ve ticari gelir raporları hazırlar.

  • Maden çıkarmak için uygun yöntemi ulusal ve uluslararası protokollere uygun şekilde belirler.

Maden Mühendisi Nasıl Olunur?

Üniversite tercihlerinden önce “Maden mühendisi nasıl olunur?” sorusu sınava hazırlanan adayların merak ettiği bir konudur. Çünkü bu meslekte çalışabilmek için 4 yıllık Maden Mühendisliği lisans programı ve stajı başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.

Maden Mühendisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Eğitim almak dışında maden mühendisi olmak için gerekenler arasında kişisel nitelikler de yer alır. Maden mühendisleri çalıştığı firma için büyük bir sorumluluk üstlenir. Bu nedenler adayların maden mühendisi olmak için gereken şartlar açısından kendi potansiyelini tanıması gerekir.

Madencilik sektöründe faaliyet gösterirken ekip yönetmek, şirket yöneticileri ile iyi bir iletişim kurmak gerekir. Bu nedenle liderlik vasfı, organizasyon becerisi, problem çözme kabiliyeti, etkili iletişim ve ikna kabiliyeti gerekir. Rapor hazırlama, sunum yapma ve araştırma gibi alanlarda kişinin istekli ve becerikli olması başarılı olması için şarttır.

Maden Mühendisi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Merak edenler için “Maden mühendisi nerede çalışır ve koşulları nelerdir?” soruna cevap; şirket binaları, laboratuvarlar, şantiyeler ve madenler şeklinde verilebilir. Maden mühendisleri şirketin ana binasında yetkililer ile yapılan toplantılara katılır, deney çalışmaları için laboratuvarlara gider ve sahada aktif görev alır. Bu nedenle çalışma ortamı bazen tozlu ve yorucu bazen ofis içinde masa başında ve rahattır.


Kommentare


bottom of page