Yangın Tatbikatı Eğitimi Neler Kapsar?
- izisggurup
- 18 Kas 2022
- 3 dakikada okunur
Yangın Tatbikatı Eğitimi Neler Kapsar?
Yangın her zaman için tehlike olarak görülmesi ve üzerine dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yalnızca gündelik hayat içerisinde evde, okulda ya da iş yerlerinde değil; ormanlarda, dağlarda yani doğada yangın çıkmaktadır. Bundan dolayı çokça vakit geçirdiğiniz ortamlarda yangın için gerekli önlemleri almış olmanız çok önemlidir. Yangın tüpü, acil çıkış kapıları, tahliye planı gibi unsurlar muhakkak hazırlanmış, kullanıma hazır ve bakımı yapılmış olmalıdır. Öte yandan gittiğiniz ormanlık alanlarda, piknik alanlarında, park ve bahçelerde yangın riskine karşı bilinçli olmak gerekmektedir. Örneğin; kuru çalıların ve yanıcı maddelerin bulunduğu bölgelerde ateş yakılmamalıdır. Piknik alanlarında yakılan ateşler, ihtiyaç bittiğinde mutlaka kontrollü bir şekilde söndürülmelidir. Bu anlamda hem bireysel hem de toplumsal olarak bilinçlenmek, yangınların kontrol altına alınması ve azalması noktasında oldukça önemli kriterlerdir. Öte yandan herhangi bir yangın anında da nasıl davranılması gerektiği ile ilgili yangın tatbikatı eğitimi almış olmak, sizlere büyük oranda avantaj sağlayacaktır. Herhangi bir yangın esnasında hem kendinizi hem de çevrenizdekileri sakinleştirerek onları yönlendirebilirsiniz.
Yangın Eğitimleri Dayanağı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 18.06.2013 tarih ve 28681 sayılı resmi gazetede yayınlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmeliğin, Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi başlıklı 15. Maddesinde; “(1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir. (2) İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır. (3) Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin işyerinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir.”
Bununla birlikte 19.12.2007 tarihinde 26735 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binaların Yangında Korunması Hakkında Yönetmelik işletmelerin Acil Durum Ekiplerinin oluşturularak bunlara eğitim ve uygulamalı tatbikatların senede en az 1 kez yapılacağını öngörmektedir.
Bu sayede kişilerin ve binanın eksiklikleri ön görülerek çeşitli iyileştirmeler yapılabilir. Daha sonrasında bu kişiler eğer gerçek bir yangınla karşılaşırlarsa çok daha bilinçli bireyler olacakları için, süreci daha doğru ve sakin bir şekilde ilerletebilirler. Yangın tatbikatı sırasında yalnızca binada çalışan kişiler yer almaz. Bununla beraber tatbikatı denetleyen bir acil yardım ekibi olmalıdır. Daha önce eğitim almış olan bu ekip sayesinde tatbikat sonrasında eksikler çok daha kolay bir şekilde saptanabilir.
Yangın Eğitimleri Nelerdir?
Yangın eğitimi ve tatbikatı, birbirinden farklı pek çok konuyu kapsamaktadır. Bu aşamada yangın söndürme ekibinde olmak isteyenler veya yangın esnasında bilinç sahibi olmak isteyenler için düzenlenmiş farklı eğitimler bulunmaktadır. Bu eğitimler genel olarak şu şekildedir;
Temel Yangın Eğitimi: Bu eğitimde amaç, kurum içinde çalışan kişilere yangın güvenliği bilgisi vermektir. Yangını önlemek için alınması geren tedbirler ve davranış şekillerini göstermek, yangın anında binadan çıkış için tahliye yöntemini öğretmektir. Tüm çalışanlar bu eğitime katılabilir. Bu eğitimi 2 saati uygulamalı olmak üzere toplamda 4 saat sürmektedir.
İleri Yangın Eğitimi: Acil durum planlamasında görevli kurtarmada, söndürmede, koruma ekipmanlarıyla yangına müdahalede bulunacak kişinin yangının mantığını, yayılışını ve yangına sebep olan faktörleri öğretmek amaçlanmaktadır. Acil durum planlamasında bulunan tüm personel bu eğitime katılabilir. Bu eğitim 3 saati uygulama olmak üzere toplamda 8 saat sürmektedir.
Özel Yangın Eğitimi: Sektörlere göre değişkenlik gösterebilecek yangın sebepleri üzerine özelleştirilmiş bir eğitimdir. Örneğin; endüstri sanayisinde çalışan kişilerin yanıcı madde taşıması ve depolaması sırasında bu tehlikeli maddelerle nasıl çalışmaları gerektikleri, sağlık üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı, depolama ve taşıma kuralları gibi konular hakkında çalışanların bilgilendirilerek beceri kazanmaları amaçlanmaktadır. Bu eğitimlerin belirli bir süresi bulunmamaktadır. Eğitim verileceği firmanın çalışma alanına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Yangın Söndürme Ekibi Eğitimi
Yangın tatbikatı eğitim konuları arasında yangın ekibi eğitimi de bulunmaktadır. Acil durum yönetim planı içeriğinde kurulan yangın söndürme ekiplerinin yangın ve acil durum anlarında efektif ve soğukkanlı bir şekilde mücadele etmeleri için düzenlenmiş bir eğitimdir. Bu eğitime en fazla 20 kişi katılabilmektedir ve Yangınla Mücadele ekibindeki herkes katılabilir. Yangın Söndürme Ekibi eğitimi almadan önce; Temel Yangın Eğitimi ve İleri Yangın Eğitimi almış olmanız gerekmektedir.
Bu eğitim, acil durum planında var olan yangın söndürme ekibindeki kişilere, vardiyalara bağlı olarak, acil durumlarda yangın söndürme ekibi içinde üstleneceği sorumlulukların anlatılması ve uygulanması şeklindedir. Aynı zamanda ekip olma ve ekip ruhunu koruma gibi kritik konuların geliştirilmesi de amaçlanmaktadır. Yangın Söndürme Ekibi eğitimi bitiminde, eğitimden yararlanmış çalışanların;
Firma içinde çıkabilecek bir yangında, yangını söndürebilecek ve kontrol altına alabilecek faaliyette bulunması,
İşletmede bulunan bütün yangın söndürme tüplerini kullanarak, yangın söndürebilecek becerilere sahip olması,
Yangının yarattığı dumanlı ve sisli ortamlarda hareket kabiliyetlerini geliştirmeleri,
Yangın ekibi içerisinde üzerine düşen görevi tam manasıyla anlayarak, yerine getirmesi
İş yeri içinde bulunan odaların, bölmelerin tamamına hakim bir şekilde, bina içerisinde kazazede arama yöntemlerini öğrenmiş olmaları amaçlanmaktadır.
Doğru bir şekilde bilinçlenerek, tatbikatlar ve eğitimler sayesinde yangına karşı çok daha hazırlıklı olabilirsiniz.