İnşaat izinlerinde sert düşüş
- izisggurup
- 10 saat önce
- 2 dakikada okunur

TÜİK verilerine göre, 2025'in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 21,3, daire sayısı yüzde 18,7 ve yüzölçüm yüzde 24,7 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Veriler, inşaat sektöründe ciddi bir yavaşlamaya işaret ediyor.
Geçen yılın aynı dönemine göre hem bina hem daire hem de yüzölçüm bazında verilen yapı ruhsatlarında dikkat çekici oranlarda düşüş yaşanırken, müteahhitler ise belirsiz politik gündem ve ekonomik koşullar nedeniyle sektördeki durgunluğun derinleştiğini ifade ediyor.
TÜİK verilerine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı 2025'in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,3 azaldı. Aynı dönemde yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 18,7 ve yüzölçüm yüzde 24,7 azaldı.
5 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Yapı izni verilen bina sayısı ilk çeyrekte 22 bin 502 olurken bu rakam 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük izin seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Belediyeler tarafından 2025 yılı birinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 27,0 milyon metrekare iken; bunun 14,8 milyon metrekaresi konut, 6,6 milyon metrekaresi konut dışı ve 5,7 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
Belediyeler tarafından 2025 yılı birinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 18,9 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,1 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar izledi.
YILLIK BAZDA SERT DÜŞTÜ
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2025 yılı birinci çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı yüzde 28, daire sayısı yüzde 25,8 ve yüzölçüm yüzde 31,0 azaldı.
Belediyeler tarafından 2025 yılı birinci çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların toplam yüzölçümü 25,2 milyon metrekare iken; bunun 14,1 milyon metrekaresi konut, 5,9 milyon metrekaresi konut dışı ve 5,1 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
MÜTEAHHİTLER BELİRSİZ POLİTİK GÜNDEMDEN ŞİKAYETÇİ
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin geçtiğimiz haftalarda yayınlanan inşaat sektörü analiz raporunda, "Arka arkaya sarsıcı gelişmelerle belirsizliğe sürüklenen politik gündem, Türk lirasının değer kaybetmesinin yanı sıra risk primini artırarak gerek yurt içi gerek yurt dışı projelerin finansmanında firmaların zorluk yaşamasına neden olmaktadır" ifadelerine yer verilmişti.
Raporda ayrıca "Yurt içinde yüksek inşaat maliyetleri, tasarruf tedbirleri paketi çerçevesinde zorunlu haller ve deprem bölgesi hariç ara verilen kamu yatırımları ve durdurulan projelerin müteahhitlerinin tasfiye hakkı talebi, sektörün eleman sorunu devam ederken yurt dışında ise artan jeopolitik gerilimlere bağlı olarak yaşanan pazar kaybı, yurt dışında üstlenilecek projelerde teminat mektubu sorunu sektörün en önemli problemleri olmaya devam etmiştir" ifadeleri kullanılmıştı..